Povestea noastră
Povestea începe cu mine în perioada liceului, hotărât să devin medic veterinar, fără să realizez că bunicul meu, apicultor din tată în fiu, îmi transmisese chemarea și iubirea pentru albine. Realizarea a venit odată cu darul lui – patru familii de albine pe care urma să le îngrijesc în livada familiei mele din comuna Coșereni, județul Ialomița. În scurt timp, tot ce credeam că știu despre vocația mea s-a schimbat și-am devenit oficial a cincea generație de apicultori din familie.
Amplasată în apropierea râului Ialomița, vatra stupinei beneficiază de condiții naturale excepționale, râul și satul învecinându-se cu suprafețe întinse de păduri. Înconjurate de natură, albinele pot colecta polen, nectar și rășini de la numeroase flori melifere, arbori și arbuști, începând cu florile de alun, viorele, corn, salcie și porumbar, și continuând cu cele de păpădie, păducel, măceș, salcâm și amorfă…
În acest fel eu, Matei-Silviu, cel mai mare dintre frații Matei, mi-am dedicat ultimii doi ani de liceu îngrijirii albinelor. În acești ani de ucenicie, în ciuda eforturilor mele și a sfaturilor bunicului, albinele abia produceau suficientă miere pentru nevoile lor. Pesemne era modul lor de a-mi spune că încă nu eram pregătit să le culeg roadele muncii. Noroc cu bunicul, care avea miere bună și din belșug!
Întrucât nu exista o Facultate de Apicultură la acea vreme, am decis să studiez un alt domeniu apropiat de sufletul meu, și așa am ajuns la Facultatea de Horticultură din București. De altfel, nu a fost deloc o coincidență că și albinele iubesc florile!
În continuare pasionat de apicultură, în timpul facultății am descoperit tot mai multe dintre tainele acestei profesii. Cu mândrie și recunoștință admit că încă le mai descopăr, iar asta este ceea ce face apicultura atât de frumoasă și fascinantă.
Tot în această perioadă fratele meu mai mic, Matei-Claudiu, a început să manifeste la rândul lui interes pentru apicultură, devenind treptat ajutorul, apoi partenerul și colegul meu. În scurt timp, Claudiu și-a luat inima-n dinți și a renunțat la Facultatea de Management Turistic și Comercial pentru a se putea dedica meseriei de apicultor. Amintindu-și de acest moment, uneori glumește că și-a făcut facultatea printre albine, organizându-le deplasările în diverse zone din țară pentru a le oferi o paletă cât mai diversă de flori melifere. Treptat, Claudiu a devenit un manager excelent, stimulat de provocările constante ale apiculturii.
Ce ani frumoși au urmat! Am început la drum în 2003 cu 4 familii de albine, ajungând la 40 la finalul anului 2011. Dedicându-ne albinelor noastre am înțeles că natura trebuie apărată, respectată, iubită și conservată, nicidecum poluată, forțată sau neglijată. În această privință ne asemănăm izbitor cu albinele noastre pentru că noi, frații Matei, urmărim să aducem o miere curată, maturată, perfectă – la fel cum o fac albinele de milioane de ani. Iar această dorință de perfecțiune se extinde asupra tuturor produselor noastre, de la polen, propolis și ceară la apilarnil și lăptișor de matcă. Arta noastră intervine atunci când colectăm aceste produse din stup și le pregătim să ajungă la oameni în forma lor pură, fără nicio denaturare.
Odată cu alăturarea celui de-al treilea frate, Matei-Răzvan, familia de apicultori a fost întregită. Înțelegând faptul că valorile noastre sunt similare, Răzvan, proaspăt absolvent al Facultății de Medicină Veterinară, specializat în Controlul și Expertiza Produselor Alimentare (2011), a decis că este timpul să ni se alăture. Entuziasmul, cunoștințele alimentare și personalitatea aparte a fratelui nostru, un om deosebit de empatic, responsabil, sincer și creativ, au adus un plus de valoare produselor noastre, reușind să ne ridicăm la nivelul celor mai exigenți consumatori.
Împreună, am continuat să creștem și să ne dezvoltăm din toate punctele de vedere, ajungând în 2019 la nu mai puțin de 205 familii de albine. Au existat și ani grei, au apărut și obstacole, dar am înțeles că și atunci când faci ceva ce iubești, trebuie să te înarmezi cu răbdare.
În primul rând, atunci când ai ca obiectiv principal calitatea, producția rezultată este mai mică. Apoi, produsele 100% naturale implică respectarea unor reguli și a unor etape suplimentare, impun atenție la detalii și investiții constante pentru infrastructură (depozitare, ambalare, etc.). Toate acestea cresc costul de producție, iar costul se reflectă în preț. Uneori, acest aspect poate duce la întrebări sau la nemulțumiri, dar fără un preț care să acopere costurile, nu am putea oferi cele mai bune produse. Iar odată ce le veți încerca, veți putea vedea diferența.
Dacă deja ați încercat produsele noastre și doriți să ajutați alte persoane să găsească produse apicole de excepție, vă invităm să ne lăsați o recenzie. Suntem întotdeauna deschiși la opiniile voastre și dornici să vă oferim numai cele mai bune produse.